Vores helte

Raymundo Veras
Vores store helt er den afdøde brasilianske læge Raymundo Veras, der helt tilbage i 1963 var den første, der satte børn med Downs Syndrom på neurologiske træningsprogrammer. Resultaterne var enestående.

Efter vores mening burde alle forældre til børn med Downs Syndrom læse hans fantastiske bog “Children of Dreams, Children of Hope“. Læs mere om bogen og køb den eventuelt hos The Gentle Revolution Press.

Glenn Doman
En anden af vores store helte er den afdøde Glenn Doman, der sammen med sit team begyndte at forske i normale børns neurologiske udvikling helt tilbage i 1950erne. Målet med The Institutes for Achievement of Human Potential var at hjælpe de hjerneskadede børn med at kopiere den normale udvikling. Bogen “Sådan hjælper du dit hjerneskadede barn”, som beskriver udviklingen af det neurologiske træningsprogram til hjerneskadede børn, burde efter vores mening læses af alle forældre til børn med hjerneskader, herunder børn med Downs syndrom.

Matthew og Carol Newell
To store helte er naturligvis Matthew og Carol Newell, der har arbejdet med hjerneskadede børn de sidste 30 år, og som står bag Family Hope Center. Matthew og Carol begyndte deres arbejde med hjerneskade børn på The Institutes for Achievement of Human Potential, og Matthew omtaler stadig Glenn Doman som sin mentor. Matthew og Carol endte dog med at forlade instituttet for at starte Family Hope Center. Årsagen var uenigheder i forhold til videreudviklingen af det neurologiske stimulations program. Matthew og Carol ønskede nemlig at tilføje nye metoder til programmet: lugteprogram, refleksprogram og Kranio Sakral Terapi. Alle metoder, der har vist sig meget vigtige i forhold til udviklingen af den skadede hjerne. Family Hope Center består af et stort og professionelt team, som vi kun har meget positive erfaringer med indtil videre. Og hver gang vi møde Matthew og Carol og øvrige medlemmer af teamet for at få Philip vurderet, så overvældes vi af den kæmpe viden om og interesse for det hjerneskadede barn, som vi får del i, og som Philip har glæde af hver dag, når vi træner.

Reuven Feuerstein
En tredje helt er den afdøde israelske professor Reuven Feuerstein, som mener, at vi skal fokusere på børns potentialer for udvikling og læring i stedet for det, som børnene ikke kan. Et af hans mantra er, at han ikke måler intelligens, men skaber intelligens. Reuven Feuerstein udviklede sin teori i forbindelse med sit arbejde med traumatiserede børn, der blev befriet fra nazisternes koncentrationslejre. Børnene overvandt deres traumer ved at lære at fokusere på deres potentialer og fremtiden. Og de lærte, hvordan de skulle lære.

I dag arbejder hans institut i Jerusalem Feuerstein Institute med ADHD-børn, mennesker med Downs syndrom og mennesker, der har svært ved at lære for eksempel på grund af ordblindhed.

Se den fantastiske dokumentar om Lars Ask Røgildsen – far til 13 årige Silas med ADHD – som rejser til Israel for at møde Reuven Feuerstein. (DR har desværre fjernet programmet, men hvis det lykkes mig at genfinde det, så linker jeg straks til det igen). I slutningen af programmet møder vi et kærestepar med Downs Syndrom, der bor og arbejder i en Kibutz. Parret har været på professor Reuven Feuersteins program og er som voksne tosprogede og lever et normalt og selvstændigt liv. I filmen fortæller manden, som hedder Daniel, vist og afklaret om livet med Downs Syndrom. Hvis du kun ønsker at se det fantastiske indslag om Downs Syndrom, så skal du præcist 32 minutter hen i programmet.

Se også den fantastisk video med Reuven Feuerstens arbejde med børn med Downs syndrom, som er så livsbekræftende, at man kun kan smile resten af dagen, når man har set den.

Vi kan varmt anbefale Reuven Feuersteins bog “Beyond Smarter. Mediated learning and the brains capacity for change”. Du kan eventuelt købe bogen hos Saxo.

Læs også LEVs portræt ad Reuven Feuerstein i LEV nr. 2 fra 2009.

Læs også mere om Reuven Feuerstein og hans metoder på den danske hjemmeside Feuerstein Scandinavia.

Becky Blake
En person, der har fascineret os med sit meget spændende arbejde, er Becky Blake, som arbejder med hjerneskadede børn i familiens hjem. Udgangspunktet er barnets neurologiske udvikling og hjernen. Becky Blake arbejder med hele familien, og mange forældre fra foreningen Hjernebarnet har meget positive erfaringer og resultater fra samarbejdet med Becky Blake. Erica, Philips mor, har hørt et foredrag af Becky Blake, som viste en dynamisk og meget overbevisende kvinde med veldokumenterede erfaringer og resultater fra arbejdet med hjerneskadede børn. Becky Blake kommer til Danmark for at arbejde med danske familier ca. fire gang om året. Becky Blakes arbejde med hjerneskadede børn begyndte med hendes egen søn, som blev hjerneskadet efter en vaccination. Læs mere om Becky Blake.